Foto: FIVB, Internationella Volleybollförbundet.

Historisk pallplats för Iksu-fostrade David Åhman

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen spelade David Åhman tillsammans med lagkamraten Jonatan Hellvig hem en pallplats på en världscuptävling i Doha, Qatar. Det är första gången någonsin som ett svenskt herrlag står på pallen i ett världstoursammanhang.

– Riktigt stort och riktigt kul! säger Rasmus Jonsson, tränare, i ett pressmeddelande.

17-årige David Åhman fostrades i Iksu och tog förra året hem Ungdoms-OS och lilla bragdguldet.

– Det är fantastiskt lovande killar, säger Herman Sewelen, kommunikatör vid Svenska Volleybollförbundet.

Historisk pallplats

Nu har David Åhman tillsammans med lagkamraten även tagit hem en historisk pallplats på Aspire Beach Volleyball Cup i Doha.

Internationella pallplaceringar och medaljer har presterats av svenska herrlag tidigare, men inte i tävlingar som är sorterat under världstouren.

– Bronset är en boost för självförtroendet och motivationen. Det är ett bevis på att vi kan och ska vara med och fajtas om medaljer på enstjärniga världstourtävlingar framöver, säger Åhman och Hellvig i ett pressmeddelande.

Dansade hem medaljerna

I onsdags vann de gruppspelet men förlorade sedan i semifinalen. På fredagskvällen säkrade de bronset – och det firades med en dans.

Enligt pressmeddelandet har dansen blivit något av ett signum efter att de under Ungdoms-OS döptes till ”The dancing kings”.

– Det betyder jättemycket när vi får publiken på vår sida – det ger ett mentalt övertag. Motståndarna verkar bli skakiga och stressade av det. Samtidigt gör det oss extra taggade, säger David Åhman.

David Åhman tillsammans med lagkamraten Jonatan Hellvig. Foto: FIVB, Internationella Volleybollförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.