I klippet ovan kommenterar Kent Andersson, avdelningschef Statens historiska museer, klippet där ordförande för sameföreningen kallar det som hänt för ett övergrepp. Foto: SVT, Per Nilsson.

Historiska museet avvaktar med ursäkt till samerna

Uppdaterad
Publicerad

Samiska kranier grävdes upp på 1950-talet och nu kräver samerna en ursäkt från inblandade museer. Västerbottens museum ber om ursäkt och tycker även att Historiska museet bör göra det. Men Historiska vill undersöka saken närmare.

Efter utgrävningarna på 50-talet så skickades kvarlevorna på analys till Stockholm och ärendet föll i glömska – och drygt 60 år senare hade Historiska museet en rensning av förråden och skickade tillbaka paketen med kvarlevorna till Västerbotten.

Kommer ni att be om ursäkt?

– Vi ska se på hela situationen, har vi gjort fel ska vi naturligtvis be om ursäkt, säger Kent Andersson, avdelningschef på Historiska museet.

”Tar inte längre emot material som inte tillhör oss”

Kent Andersson tycker att det är olyckligt att de mänskliga kvarlevorna blev kvar så länge i deras magasin, men tror att de skulle agerat helt annorlunda om det hade hänt i dag.

Har ni förändrat rutinerna på något vis?

– Absolut, vi tar inte längre emot material som inte tillhör oss. Vi förvarar inte saker som inte tillhör oss i våra magasin.

I klippet ovan visar SVT:s reporter Diamant Salihu avdelningschefen klippet när Mikael Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening, kallar det som hänt för ett övergrepp. Se Kent Anderssons kommentar i klippet ovan.

Historiska museet planerar att vara med på återbegravningen den 9:e augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.