Tjuven har pillat lös glaset för att komma åt hjärtstartaren. Foto: Privat

Hjärtstartare stulen från Folkets hus i Vilhelmina

Publicerad

En hjärtstartare har stulits från Folkets hus i Vilhelmina. Det var i samband med en rutinkontroll under veckan som personal upptäckte att den var försvunnen.
– Den är bara borta. Vi vet inte när, vi vet inte vem och verkligen inte varför, säger Ida Heidenberg, chef på Folkets hus.

En hjärtstartare av värdet mellan 15-20.000 kronor har stulits från Folkets hus lokaler i Vilhelmina, vilket Folkbladet var först med att rapportera om. I ett larmat skåp med glasdörr har den förvarats för akuta situationer. Under en rutinkontroll som gjordes tidigare i veckan uppmärksammade personalen att själva glaset till skåpet plockats bort. Försvunnen är den faktiska maskinen som används för att starta ett hjärta som stannat.

– Det är läskigt att tänka att den inte varit där om det faktiskt hänt något, säger Ida Heidenberg, chef på Folkets hus i Vilhelmina.

Tog inte allt

Rutinkontrolllerna utförs med jämna mellanrum på 3-6 månader, vilket gör det svårt att veta när den faktiskt försvunnit, berättar Ida Heidenberg. Kvar i skåpet fanns själva väskan och paddlarna som ska fästas på kroppen.

– Den är med andra ord obrukbar då paddlarna behövs för att den ska fungera, säger hon.

Tror inte på lån

Skåpets dörr är larmad, men genom att pilla lös glaset tror de att tjuven undgått larmet.

– Jag kan inte tänka mig att någon lånat den och om man lånar den utan att säga till så då är den stulen.

Ärendet är polisanmält.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer