Arbetsmiljöverket riktar kritik mot arbetsbelastningen på Malå sjukstuga. Foto: TT

Hög arbetsbelastning på Malå sjukstuga – Arbetsmiljöverket riktar kritik

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Malå sjukstuga upplever en tung arbetsbörda, inte minst för att arbetsplatsen saknar en stadigvarande läkare. Detta har väckt kritik från Arbetsmiljöverket.

Efter en inspektion på arbetsplatsen konstaterar Arbetsmiljöverket att det saknas rutiner vid låg bemanning. Personalen upplever att planerade besök tvingas stå åt sidan för akutbesök, samt att telefonjoursarbete tar upp mycket tid på kvällar, nätter, och helger.

Sjukstugan saknar dessutom en fast anställd läkare och får förlita sig på stafettläkare som arbetar korta perioder. Dessutom finns inga vikarier vilket innebär att avdelningschefen får hoppa in för sjuksköterskorna vid frånvaro.

Kräver prioriteringsordning

– Det här är ingenting vi inte visste om. Vi har gjort en medarbetarundersökning där det kom fram att det fanns arbetsbelastningssymptom, och det är självklart något vi ser mycket allvarligt på, berättar Annelie Lindström, verksamhetschef på Malå sjukstuga.

Lindström säger att man redan innan inspektionen påbörjat ett arbete med frågan. Arbetsmiljöverket kräver nu att arbetsplatsen upprättar en skriftlig prioriteringsordning för hög arbetsbelastning. Dessutom ska sjukstugan göra en undersökning för arbetsförhållanden för avdelningschefen för att bättre säkerställa att denne har balans mellan resurser och krav i arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer