Tomas Mörtsell (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Storuman. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Problem med sjukskrivningar i Storuman – kommunen måste ta krafttag

Publicerad
Storumans kommun har inte gjort tillräckligt för att motarbeta de höga sjuktalen bland de kommunalt anställda. Det konstaterade kommunstyrelsen vid ett sammanträde under måndagen.
– Det är en prioriterad fråga, säger Tomas Mörtsell (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunrevisorerna har genomfört en granskning av hur kommunen bedriver arbetsmiljöarbete och kommit fram till att en del förbättringar kan göras. Bland annat rekommenderar revisorerna att kommunen följer upp och analyserar orsakerna till de höga sjuktalen och utvärderar vilka effekter arbetsmiljöarbetet får för sjukfrånvaron.

– Vi gick på revisorernas beslut. Det handlar egentligen för vår del om att ta del av synpunkterna revisorerna har framfört och inarbeta dem fortsättningsvis i vårt arbete, säger Mörtsell.

”Inte fått önskad effekt”

Mörtsell berättar att sjuktalen minskat i år, men att frågan varit ett bekymmer under flera år och att de insatser kommunen försökt med hittills inte fått de resultat man hoppats på. Bland annat nämner han införandet av en friskvårdstimme för kommunalt anställda som inte lyckats.

– Vi har gjort en del åtgärder som inte fått önskad effekt men vi har fokus på den här frågan och tror att det kommer krävas en hel del arbete, säger Mörtsell.

En annan fråga på dagordningen var den årliga medarbetarenkäten, och där såg det mer positivt ut.

– På det stora hela ser det bra ut, vi har haft en hyggligt bra utveckling även om vi inte riktigt når upp till alla krav. Men totalt sett ligger vi bra till, säger Mörtsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer