Foto: SVT/TT

Höjd elskatt kan slå hårt mot norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Skatten på el kan komma att höjas i Norrland och för en villaägare kan det innebära tusenlappar i högre årskostnad. Men för att stoppa det här så drar nu ett energibolag igång ett el-upprop.

I över 30 år har boende och företag i stora delar av Norrland och norra Svealand haft lägre elskatt än de i södra Sverige. Anledningen är att uppvärmningskostnaderna är högre i norr. Men det här strider mot EU-rätten och en statlig utredning har föreslagit att att den ska tas bort.

Nu drar det kommunala bolaget Umeå Energi igång en namninsamling för att stoppa förslaget.

– Det här är viktigt för det är kallare i Norrland och förutsättningarna som fanns när man införde det här har inte ändrats. Vi är oroliga att den här frågan beslutas utan diskussion, säger Umeå Energis vd Göran Ernstson.

3 000 kronor dyrare

För en villaägare med en elförbrukning på 25 000 kilowattimmar skulle det bli 3 000 kronor dyrare per år om elskatten höjs. Nu drar el-uppropet igång på sociala medier och Umeå Energis hemsida och namnlistorna ska sedan lämnas över till finansministern. Ett besked från regeringen om förändringar i elskatten kommer sannolikt i vår.

Tror du regeringen kommer att lyssna?

– Det hoppas jag verkligen. De har sagt tidigare att de inte vill ta bort det här och det hoppas jag att de står för, säger Göran Ernstson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.