Arkivbild Foto: SVT

Höjda arvoden för Umeåpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade Umeå kommunfullmäktige att höja arvodesbudgeten med 4 miljoner kronor per år.

Bakgrunden till förslaget beror på att i takt med att kommunen vuxit har även antalet ärenden hos nämnderna ökat. Det klubbade beslutet innebär en höjning av arvodesbudgeten från dagens 19 miljoner till 23 miljoner kronor per år från och med nästa mandatperiod.

Man vill bland annat minska glappet i inkomst mellan politikernas arvoden och kommunens högre tjänstemän. Men man argumenterade även för att bortfallet av arbetsinkomst inte ska skrämma bort personer från att engagera sig politiskt.

– Man ska inte behöva vara ofantligt rik eller pensionär för att kunna ta på sig politiska uppdrag, sade Mikael Berglund (S).

Mötte kritik

Förslaget mötte en del motstånd, bland annat yrkade Veronica Kerr (KD) på återremiss eftersom hon menade att förslaget inte är tillräckligt genomarbetat. Även Patrik Brännberg (AP) yrkade på återremiss medan Ulrika Edman (V) yrkade avslag. Flera partier var överens om att förslaget riskerar späda på ett politikerförakt.

– Jag tjänar mindre i dag än när jag jobbade som svetsare men jag förstår ändå inte riktigt diskussionen här. Att höja lönen för de som är på den absoluta toppen är absurt, sade Petter Nilsson (SD).

Gick igenom

Men trots kritiken gick alltså förslaget igenom med klara 44 röster för och 13 emot. 5 personer avstod och 3 var frånvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.