Höjer rösten kring kvinnors mens

Publicerad

Skogsindustriföretaget SCA samarbetar med FN-organet WSSCC. Tillsammans vill de bryta tystnaden kring kvinnors mens.

Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC), är ett FN-organ med fokus på sanitets- och hygienbehov hos utsatta och marginaliserade människor. SCA, som bland annat har en fabrik i Obbola, går nu in ett partnerskap med organisationen för att höja rösten kring kvinnors och flickors menstruation runt om i världen.

– En majoritet av unga flickor och kvinnor i världen har inte tillgång till tillräcklig information om menstruation eller sanitets- och hygienprodukter, säger Jan Johansson, vd och koncernchef på SCA, i ett pressmeddelande.

Mänsklig rättighet

WSSCC och SCA bryta tabut kring mens som äventyrar hälsan för miljontals kvinnor varje dag, öka medvetenheten om menstruationshygien, och göra det möjligt för kvinnor och samhällen att vidta åtgärder så att mens inte blir ett hinder.

– Säker och hygienisk menstruation är en grundläggande mänsklig rättighet och grundläggande för kvinnors jämställdhet, säger Chris Williams på WSSCC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.