Holmlund: ”Så har aldrig svenskar bajsat”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Holmlund (S), före detta kommunalråd i Umeå, drar alla romer över en kam och påstår att de bajsar annorlunda än svenskar, skriver vk.se.

Tidningen skriver att han i blogginlägg och i kommentarer på det sociala nätverket Facebook sprider antiziganism.

I ett blogginlägg, från moderatpolitikern Igor Jonsson, kommenterar han:

”Det djävliga är att det inte är lika inför lagen. De skyller bara på att de inte har något personnummer när polisen tar dem för att de tex snattat. Inga straff och då blir det som om polisen godkänt att de får göra detta. De har fått frisedel mot att följa lagar. Undra på att myndigheterna i Rumänien får ett agg mot dem”

”Så har aldrig svenskar bajsat”

Det tidigare kommunalrådet, som är känd för sina utspel i medier, kommenterar också ett inlägg på Facebook att romer bajsar på ett sätt som inte är svenskt.

I inlägget länkar han till en ledarartikel som talar om att det finns avföring mitt i stan, som ledarskribenten menar att EU-migranterna ska stå till svars för. Holmlund kommenterar att: ” Så var det även på några platser i Umeå” och vidare: ” Jag var och såg hur det såg ut på OK på Carlslid och så har aldrig svenskar bajsat, aldrig i livet”.

Själv tycker Holmlund inte att han skrivit något dumt.

– Man måste alltid få prata om allting som är sant, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.