Holmlund-sms får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det var klart olämpligt att Umeås kommunalråd Lennart Holmlund skickade sms till chefen för Västerbottens museum efter en debattartikel om samarbetet med Baltic-gruppen

Holmlund menade i smsm:et att det faktum att en anställd på museet skrivit debattartiklar som kritiserade Baltic-gruppens samarbete med kommunen skulle kunna få företaget att neka sponsring om museet försökte sig på det.

Meddelandet fick kritik av både Baltic-gruppen och hans partikollegor. En av dem JO-anmälde händelsen och trots en intensiv debatt i kommunfullmäktige så vägrade Holmlund hårdnackat att be om ursäkt och hävdade att han visst hade rätt att uttrycka vad han ville.

Men sms:et var en form av påtryckning mot någon som använt sin yttrandefrihet, det meddelade Justitiekanslern idag. Men eftersom Holmlunds sms inte innebar ett konkret ingripande inleds ingen förundersökning.

JK poängterar dock att eftersom yttrandefriheten har en så stor betydelse var Lennart Holmlunds agerande klart olämpligt.

Stefan Rehnman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.