Tina Johansson, Stockholm och ursprungligen från Obbola, vann tävlingen. Foto: Pressbild Arvid Nordquist

Hon blev årets bästa kvinnliga sommelier

Uppdaterad
Publicerad

Idag avgjordes tävlingen Lily Bollinger award där årets bästa kvinnliga sommelier utsågs. Alla tre finalister är ursprungligen från länet men Tina Johansson boende i Stockholm var den som drog det längsta strået.

Årets final i tävlingen Lily Bollinger award, där årets bästa kvinnliga sommelier utses, var i år rakt igenom en Västerbottensfinal. Alla tre finalister kom nämligen från länet. De som gjorde upp om titeln var Tina Johansson, Erika Eriksson och Hanna Eriksson.

SVT har tidigare rapporterat om finalisten Hanna Eriksson men det var inte hon som skulle stå som vinnare när tävlingen var avgjord. Hanna kom tvåa men vann gjorde Tina Johansson som efteråt var nöjd med segern.

– Det gick bra, man är alltid nervös inför men när man står där flyter det på bra, säger hon.

Förra året kom hon tvåa i tävlingen och i våras trea i SM-tävlingen och att vinna är alltid kul. Men för Tina är tävlingen framförallt ett tillfälle att utvecklas.

– Det är en snäll tävling och tanken är att man ska våga tävla. För mig handlar det om att lära sig mer och sätta sig i en tävlingssituation, säger hon.

”Roligt att få föra fram Umeå”

Att alla tävlande var från Västerbotten ser hon också som något positivt.

– Det är roligt att få föra fram Umeå i ljuset även om jag inte bor där nu. Umeå har verkligen vuxit på restaurangsidan och det är kul att det inte bara är Stockholm som tidigare så det är speciellt.

Och just chansen att få visa upp Umeå på en större scen är något som Hanna Eriksson håller med om.

– Jag tror att det har betydelse för att fler ska våga ställa upp i fler tävlingar från regionen. Vi har mycket talang här så det vore jättekul, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.