Birgit Lindberg är årets hedersgäst på Umeå Jazzfestival. Foto: Kicki Mannberg

80-årig jazzdrottning blir hedersgäst på festival

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal konserter och drygt 300 medverkande artister kommer att gästa årets jazzfestival i Umeå. Det blir en blandning av svenska och internationella stjärnor – men hedersgästen är Birgit Lindberg.

Umeå Jazzfestival fyller 50 år och får besök av artister som bland annat Bo Sundström, Julian Lage och Angélique Kidjo. Men årets hedersgäst är pianisten och kompositören Birgit Lindberg.

– Hennes musik är innerlig, ärlig, ofta sparsmakat gles och reflekterande. Att hon detta år blir 80 år verkar inte hämma hennes kalender, spelglädje eller skaparkraft, säger Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare, i ett pressutskick.

”Jag vill ha ett paket Prince och en flaska av en speciell dryck bredvid mig i kistan”

Birgit Lindberg har tre starka ord för att beskriva sig själv.

– Ciggen, klackarna och barnen. Jag ska göra som Frank Sinatra och skriva hur jag vill ha det när jag dör. Jag vill ha ett paket Prince och en flaska av en speciell dryck bredvid mig i kistan, säger Birgit Lindberg, i ett pressmeddelande.

Hon har genom åren spelat med bland annat Lill Babs, Siw Malmkvist och Svante Thuresson.

Men när Birgit fann kärleken avbröt hon sin musikkarriären och flyttade till Lycksele. I drygt 30 år hade hon en paus medan hon uppfostrade nio barn och vidareutbildade sig till musiklärare – men sen flyttade hon till Umeå och gjorde en nystart som jazzpianist.

Festivalen drar igång den 24 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.