Två dagar efter att Monica Björklund hittat svamparna blev hon tillfrågad om att gå ut plocka dom – för att sedan skicka ner till svampexperten Mikael Jeppson i Göteborg. Foto: Monica Björklund

Hon upptäckte sällsynt svamp: ”Har bara setts en gång tidigare i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Monica Björklund i Lövånger upptäckte en svamp med ett annorlunda utseende. Det visade sig att svampen bara hittats en gång tidigare i Sverige. Nu ska svampen ställas ut i Göteborg till allmän beskådan.

En dag för drygt två veckor sedan bestämde sig Monica Björklund för att gå med i olika svamp-grupper på Facebook. Hon tog sig ut i skogen och började fotografera olika svampsorter. En av dem var den väldigt sällsynta Suillus asiaticus. Den var Folkbladet först med att berätta om.

– Jag var lite intresserad av svampar men tycker att det är läskigt att gå runt ensam i skogen. När jag sedan bestämde mig för att leta efter andra svampar än bara kantareller så fann jag den här, säger hon.

”Såg precis ut som höstlöv”

Hon blev trött på att aldrig hitta kantareller och lyfte blicken. Det var då hon fick syn på Suillus asiaticus.

Hon lade upp en bild på Facebook – och den fick många gillningar. Två dagar senare blev hon kontaktad av svampexperten Mikael Jeppson från Göteborg som bad henne att gå ut i skogen och leta upp svamparna igen och skicka dem till honom.

– Jag hade ju varit runt lite överallt i skogen och blev dessutom tillsagd av en jägare att inte gå runt i samma skog som de jagar, säger hon och fortsätter:

– Till slut hittade jag svamparna igen. Då blev jag riktigt glad. De såg ut precis som höstlöv, knallröda och runda.

”Det är lite skojigt”

Mikael Jeppson blev överraskad av Monica Björklunds fynd:

– Det är lite skojigt. Man upptäcker hela tiden nya svampsorter, det finns fler än vad vi vet om, säger han.

Svampen som härstammar från Sibirien har bara setts en gång tidigare i Sverige, då i östra Norrbotten. Nu ligger den på tork hemma hos Monica Björklund, sedan ska den skickas till ett offentligt herbarium till allmän beskådan.

Frågan är – går svampen att äta?

– Jag vet faktiskt inte, säger Mikael Jeppson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer