Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hönan Sven är mer som en hund än en höna, förutom att han – eller ”hen” – lägger ägg förstås. Foto: SVT

Hönan Sven i Umeå tar bussen till affären – har blivit populär på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Evelina Rönnkvist och Nichlas Janze är stolta ägare till hönan Sven – som har egna konton på sociala medier. Sven är ingen vanlig höna – han åker buss, går promenader i koppel och gillar att åka till affären.

– Många tycker att det är kul och annorlunda, säger Evelina Rönnkvist.

Familjen i Röbäck i Umeå har haft hönan Sven i ungefär ett år. Det började med att man skaffade en utstött höna och Sven och hans syster. Men efter en olycklig hundattack så blev Sven ensam kvar. Evelina har försökt att skaffa sällskap till Sven men det har inte funkat. I hemmet finns även Katten Smulan, men de har inte den bästa relationen.

– De är inte bästa vänner, men lever under samma tak och det är Sven som bestämmer, säger Evelina Rönnkvist.

”Många tycker det är kul”

Sven följer med överallt dit Evelina går. Han – som egentligen är en hon – följer med på promenad med koppel och blir buren i en väska. Sven gillar att åka bil till affären eller ta bussen till stan.

– Många tycker att det är kul och annorlunda. Det blir många blickar och leenden men givetvis också en del elaka kommentarer. Men det är det positiva som man suger åt sig, säger Evelina Rönnkvist.

Hönan Sven har ett eget Facebookkonto och Youtubekanal och är även ganska populär på Tiktok.

– Vi lägger ut våra härliga stunder på sociala medier så alla får skratta och se Svens liv, säger Evelina Rönnkvist.

Se vad Sven gör om dagarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.