Carinne Sjöberg, tidigare talesperson för Judiska föreningen i Umeå. Foto: SVT

”Hoppas verkligen föreningen kan leva kvar”

Uppdaterad
Publicerad
Efter hot, trakasserier och skadegörelse beslutade judiska föreningen i helgen att lägga ned sin verksamhet i Umeå. Nu ska Umeå kommun försöka ordna en alternativ lokal till föreningen.

Det är knappt ett hundratal judar som är med i föreningen, och medlemmarna är rädda för fler hot och trakasserier.

– Det har förekommit hot tidigare, och nu i helgen blev en av våra medlemmar attackerad. Hans bil och hem skadades, säger Carinne Sjöberg, än så länge ordförande i föreningen. Igår beslutades om nedläggning. Verksamheten kommer dock pågå över påskhelgen.

Läs också: Starka reaktioner efter judiska föreningens nedläggning

”Hoppas verkligen föreningen kan leva kvar”

Föreningen har haft sin lokal på Backen, men nu sägs lokalen upp. Umeå kommun ska försöka hitta en annan lokal som ska passa.

– Jag hoppas verkligen att föreningen kan leva kvar, jag uppskattar deras aktiviteter. Vi ska hjälpa till att ordna en annan lokal, säger kommunalrådet Margareta Rönngren (S).

Carinne Sjöberg är öppen för att starta föreningen igen, men säger att en annan lokal måste hittas och problemen med hot och våld mot medlemmar måste lösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Judiska föreningen i Umeå

Mer i ämnet