• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (2)

Hör bönderna om skördekrisen

Det blöta vädret har ställt till stora problem för länets bönder. Enligt länsstyrelsen har endast 15 procent av kornskörden bärgats och det innebär något av ett katastrofår för bönderna.

Göran Olofsson vid en av Västerbottens största gårdar, Ängesbäckens lantbruk i Kålaboda visar på en fullmatad kornåker som lagt sig på grund av vätan.

– Som det ser ut nu är det svårt att få tröska igen det här så den här åkern är nog förstörd och nästa års gräs som kommer underifrån kvävs. Det blir nog till att plöja ner alltihop och börja om från början igen. Både tid och stora pengar som är helt bortkastade, säger Olofsson.

Börjat gro i axen

Enligt LRF är det ett tufft läge för länets alla bönder. Kornskörden ska in, tredje vallskörden är nätt och jämt bärgad och vattenmängderna gör att det också blir svårt få ut gödseln utan att med djupa spår helt förstöra åkrarna för nästa år. Kommande fjorton dagarna ser vädermässigt också smått dystra ut. Det har till och med gått så långt att det börjat gro i axen .

– Ja det här har jag aldrig varit med om under mina 25 år som bonde, säger Fredrik Lindh och visar ett kornax där nya spirande gröna strån börjat komma fram.

Oskördat korn värt en miljon kronor

Men länets bönder är luttrade. Göran Olofsson fortsätter jobba i tro på bättre skördar men vet att det trots allt är nån annan som rår över väder och vind. 

– Jag kan inte göra något annat än att jobba på och nog hade jag velat ha bättre väder men jag har ju inte möjlighet att bestämma över det.

Får du inte ont i magen när du vet att du har oskördat korn för en miljon kronor kvar ute på åkrarna och vintern närmar sig snart?

– Jo, nog kan man väl få det ibland men det är nog som bättre att försöka hålla sig flytande i det här läget om man säger. Man får hoppas på bättre tider. För slutar man hoppas då är det nog inte bra då kan det gå på tok, säger Fredrik Lindh och ler lite snett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer