Foto: TT/Ola Torkelsson

Långtidsverkande preventivmedel i uppåtgående spiral

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten har det under senaste halvåret blivit allt populärare med långtidsverkade preventivmedel. Statistik visar att det i länet skett en ökning på mer än 70 procent jämfört med samma period 2012.

År 2014 kom subventionen för långtidsverkande preventivmedel där det beslutades att det fick kosta max 100 kronor per år för alla under 25 år. Förra året blev alla godkända preventivmedel helt gratis för kvinnor under 21 år.

LÄS MER: Allt fler kvinnor väljer spiral

Att kostnaderna minskat eller reducerats helt har gjort att långtidsverkande preventivmedel, så som hormonspiral, blivit allt mer populärt. Vid en jämförelse mellan våren 2017 och våren 2012 så har det skett en ökning på över 70 procent. Det visar statistik från eHälsomyndigheten, som nyhetsbyrån Siren begärt ut.

Hormonspiral: Gratis och säkert

Jenny Nederberg, barnmorska vid Norrlands universitetssjukhus, har märkt av en ökning på bland annat hormonspiral. 

– Det är ett bättre preventivmedel. Känslan jag har är att det ökar och att fler väljer att använda hormonspiral. Det är gratis och säkrare än andra preventivmedel. Man mår bättre och är näst intill blödningsfri, säger Jenny Nederberg.

Nackdelarna kan vara oregelbunda blödningar under första halvåret och smärtor när läkaren sätter in spiralen i livmodern. Tidigare kostade hormonspiralen drygt tusen kronor men subventioneringen ha bidragit till det ökade intresset, förklarar Nederberg. Spiralen är långtidsverkande och har lite hormonell påverkan då den verkar lokalt i området kring livmordern.

Det här är hormonspiralen

Hormonspiralen är ett preventivmedel som ska sitta inne i livmodern. Då utsöndrar den hela tiden en liten dos hormon som gör sekretet i livmodern så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in. Dessutom blir slemhinnan i livmodern tunn och spermierna får sämre rörlighet.

Eftersom hormondosen är så pass liten är det ovanligt med biverkningar. En del som använder spiral får akne, minskad sexlust och känner sig nedstämda. Vissa kan även få oregelbundna blödningar de första månaderna. Annars blir mensen mindre och hos en del så kan den upphöra helt så länge spiralen sitter kvar.

Det finns hormonspiraler i tre olika styrkor och två olika storlekar. Vissa ska bytas vart femte år och vissa vart tredje år. Ny spiral kan sättas in direkt efter att den gamla tagits ut, och det går även att få spiralen uttagen när man vill.

Fakta: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.