Flera hotade arter i gruvområde

Uppdaterad
Publicerad

Efter att fältbiologerna och skydda skogen hittat många hotade arter vid det planerade gruvbygget i Rönnbäck utanför Tärnaby får nu gruvföretagets egen naturinventering hård kritik från föreningen Stoppa gruvan i Rönnbäck.

Ostticka och taigaskinn är två av de arter som naturinventerarna hittade på det planerade gruvområdet på Rönnböcksnäset i förra veckan. Totalt handlar det om 600 fynd av olika hotade arter. Fynden motiverar ett naturreservat i området, menar föreningen stoppa gruvan i Rönnbäck.

– Myndigheterna måste sätta det här skyddet, fortsätta och utveckla reservatsplanerna, tycker Marie Persson från Föreningen Stoppa gruvan i Blaiken.

När Nickel Mountain, som står bakom gruvplanerna, gjorde sin egen gruvinventering hittade man bara nio hotade arter i området. Slarvigt, tycker gruvmotståndarna som fann 600 fynd av 65 hotade arter.

Tar emot kritiken

Nickel Mountains vd Torbjörn Ranta känner ingen oro för kritiken och säger att de varmt tar emot andras synpunker på projektet.

– Vi tycket att det är bra att folk undersöker marken och förutsättningarna för en eventuell framtida gruvdrift. Det får analyseras och utvärderas vid en miljöprövning så småningom, säger Ranta.

Vill ha naturresevat

Det är inte första gången gruvplanerna på Rönnbäcksnäset i Storumans kommun får kritik. I november förra året ingrep FN:s rasdiskrimineringsorgan och uppmanade svenska regeringen att stoppa gruvbrytningen till dess påverkan på samerna kunnat utredas.

FN:s svar beräknas komma under hösten.

– Jag hoppas och förväntar mig att FN kommer ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna och urfolksrättigheter. Vad det gör för juridisk skillnad får tiden utvisa, säger Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter