Foto: Svt.

Hovrätten dömer mannen efter ”flaskvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man fälldes av hovrätten för den uppmärksammade våldtäkten i Umeå förra hösten där en vinflaska användes.

Hovrätten för Övre Norrland gör nu bedömningen att det är rimligt att den unga kvinnan inte ville att en flaska skulle föras in i hennes underliv när hon försökte knipa ihop sina ben och dömer därför den 18-årige mannen för våldtäkt.

– Jag är nöjd med den dom som hovrätten har meddelat idag. Jag tycker att det är en viktig dom, säger Inga-Lis Adervall-Åström som är kammaråklagare.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Får samhällstjänst

Hovrätten dömer den unge mannen till villkorlig dom med 180 timmars samhällstjänst. Han ska även betala 115 000 kronor till den unga kvinnan i skadestånd.

Hur ser du på att hovrätten ändrar tingsrättens dom?

– Man har haft exakt samma bevisning som tingsrätten. Ibland är det bedömningsfrågor och man gör lite olika bedömningar, säger Inga-Lis Adervall-Åström.

Anledningen till att hovrätten dömer till samhällstjänst och inte till fängelse motiverar hovrätten med att mannen bara var 17 år gammal när brottet begicks.

– Jag vet inte om det är tillräckligt eller inte. Det är en ungdom som är dömd och det är ett allvarligt brott, men det är också en ordentlig påföljd som är meddelad, säger Adervall-Åström.

Försvarsadvokaten Fredrik Björk vill inte kommentera domen förrän han har gått igenom domen med sin klient. 

Tingsrätten kritiserades

Fallet med den såkallade ”flaskvåldtäkten” har blivit känt i hela Sverige och rättsexperter kritiserade även Umeå tingsrätt som friade den 18-årige mannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Mer i ämnet