Trotsat koppeltvång får mothugg

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit populärt med hundträffar i Umeå, där ägarna släpper sina hundar lösa för att de ska få leka fritt med varandra. Men vissa träffar bryter mot kommunens koppeltvång och Brukshundklubben är kritiskt.

Varje kväll samlas drygt 20 hundar i Gammliaskogen i Umeå. Ägarna släpper hundarna lösa för att dem ska få leka fritt med varandra.

– Det är lycka varje kväll. Man ser hur jätteglada de blir. Det är nöjda hundar. Det är bäst att ha hundarna lösa, för i koppel kan de slåss när de ska vakta matte eller husse. När de är lösa kan de läsa varandras språk, säger Britta Lindgren, som är initiativtagaren till gruppen, som har över 800 medlemmar på Facebook.

Kritik mot träffarna

Men Brukshundklubben är kritiskt till träffarna, och menar att ägarna inte har koll på hundarna.             

– Jag har hört om folk som har varit ute och motionerat sen har det kommit en mängd hundar springande mot dem. Det är tragiskt! De förstör för oss andra som har ordning på hundarna, säger Rolf Asplund som är Brukshundsklubbens ordförande i Västerbotten

Han menar att träffarna enbart fyller ett socialt syfte för ägarna.

– Jag tror att det är okunskap. De tänker inte på att det är en hund och att hunden behöver en relation. Relationen ska inte vara mellan hund och hund utan hund och människa, säger Asplund.

Bryter mot lagen

Enligt Umeå kommuns regler är man skyldig att hålla hunden kopplad på allmänna platser som motionsspår. Hundträffen i Gammliaskogen ligger precis intill motionsspåret, och gruppen är medvetna om att de bryter mot reglerna.

– Det gör de som kör för fort också, och de som cyklar och kör moped i motionsspåret, säger Britta Lindgren, som vill att kommunen ska inrätta en inhägnad hundpark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hundpark i Umeå

Mer i ämnet