Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisen om studenternas fest i parken

Hundratals studenter firade i Hagaparken i Umeå

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagskvällen firade hundratals studenter mösspåtagning i Hagaparken i Umeå. Polisen var på plats men kunde inte skingra studenterna eftersom det inte ses som en offentlig sammankomst.

I slutet av april bestämde regeringen att ställa in det traditionella studentfirandet. Inga stora utspring till jublande folkhav av släktingar och vänner, stora baler, studentskivor, studentflak och andra stora fester skulle tillåtas, eftersom regeringen ville minimera smittspridningen.

Under måndagen firade dock hundratals studenter mösspåtagningen, som är starten på veckan fram till själva studenten. Polisen fanns på plats under hela kvällen fram till efter midnatt.

– Vi omhändertog tre personer. En lämnades över till vårdnadshavare, en till sjukhus, och någon till arresten för tillnyktring, säger Maria Linné på polisen i Umeå.

Polisen uppmanar även föräldrar att framöver prata med sina ungdomar om Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vikten av att följa dem.

Hör polisen Johan Eklund om kvällen i videon ovan.

Förbud mot sammankomster med över 50 personer:

Visa

Förbudet gäller formellt allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten. Dessa omfattas av ordningslagen. De evenemang som redan fått tillstånd får anordnas, men inte med fler än 50 deltagare.

Till offentliga tillställningar hör tävlingar, däribland sport och idrott, danstillställningar, tivolinöjen, marknader och mässor.

Allmänna sammankomster innebär demonstrationer, föreläsningar eller föredrag, religiösa sammankomster så som gudstjänster (till exempel vigselgudsjänst, begravningsgudtjänst), bio, teaterföreställningar, konserter och andra samlingar där mötesfriheten utövas.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer