Trenden är att allt fler smiter från ansvaret vad gäller parkeringsskador. Foto: SVT Arkiv.

Hur tänker du när du parkerar?

Uppdaterad
Publicerad
Allt fler smiter efter att de orsakat en parkeringsskada, visar siffror från polisen. Hur tänker du när du parkerar? Och har du själv drabbats av, eller orsakat en, parkeringsskada?

SVT rapporterade · Chatta om parkeringsskador

God kväll! Tack för att ni delat med er av era berättelser. Nu stänger vi chatten för i kväll. Tack för visat intresse!
David Kristiansen
SVT Nyheter Västerbotten
06.39
Min bil stod parkerat när en annan bil har typ kört på sidan av bilen . Den andra bilen var röd och min vita bil har fått röd färg på sig . Tog även bild på det då den röda bilen fortfarande stod bredvid. Är jag berättigad att få ekonomisk ersättning från försäkringsbolag?
@Jonas.Y - 
Hej Jonas!
Kontakta polisen och ditt försäkringsbolag. Det är viktigt att dokumentera för att bevisa att skadan skett där du har parkerat, och det låter det som att du har gjort.
Lycka till!
07.03
Jag brukar parkera långt från ingång till butiker mm eftersom jag vet att merparten av folket inte orkar gå så så långt, då får man oftast stå ifred. Men tyvärr har jag fått sk dörruppslag på nån av våra bilar då vi stått lite trängre till.
Däremot har sonen backat på en bil nattetid, då han inte kom sig in i hyreshuset för att meddela ägaren så lämnade han en lapp med personuppgifter, då han dagen efter ringer försäkringsbolaget så berömmer dom honom för hans handlande. Så nog måste det vara vanligt att folk bara "smiter" från såna här saker som faktiskt är självklara.
07.03
Biltillverkarna har ett visst ansvar tycker jag. Moderna bilar har sällan några skydd, tex gummi på stötfångare och dörrar, likt äldre bilar har.
Samtidigt finns parkeringssensorer, som inte kostar tillverkaren många kronor, men det tar dom extra betalt för!
Borde vara lag på att alla nya bilar skall ha sensorer fram och bak!
I USA har dom tom lagkrav på backkamera nuförtiden.
09.48
Tror att det hänger ihop med att bilar är så stora nuförtiden medan P-platserna inte har ökat i motsvarande grad. Plus att folk inte bryr sig eftersom risken är så liten. Övervakningskameror skulle nog göra att färre vågade smita.
09.48
Parkerar när det går så långt bort det går, och "slarvigt" klart över linjen mellan rutorna. Har lackerat
09.49
Jag parkerar aldrig bredvid någon. Jag vet att det är många som inte kan köra bil, man märker det i trafiken också. Många kör med dimljus fram och har även en lykta trasig. Räcker att åka och handla så ser man minst 10 sådana. Förra året åkte jag 1800 mil, och såg 2 poliser. Det säger ju allt. Det är fritt fram i trafiken. Kör hur du vill
09.57
P-bolagen har intresse att pressa in så många bilar som möjligt för att tjäna pengar medan bilägarna får betala skadorna som uppkommer när det blir för trångt.
09.58
En bekant till mig var med om att en annan persons bil rullade in i hennes bil vid en parkeringsplats då parkeringsbromsen på den andra bilen inte var åtdragen. Den blev en lackskada. När ägaren för den andra bilen dök upp uppträdde den personen väldigt förvirrat, vilket bekräftades av två medpassagerare till min bekant. Trots tre vittnen så lade polisen ner förundersökningen! Helt sjukt, tycker jag.
09.58
Vi hade ny bil.Fick hela sidan lackrepad utav vad jag kunde se var en varuvagn.Hur tänker man när man kör in mellan två parkerade bilar???
09.58
Precis som Lawe säger så har bilarna blivit allt större, medan parkeringsrutan är samma storlek. Större parkeringar skulle hjälpa. Risken att stöta dörren i bilen bredvid minskar då också.
09.58
Parkerar så långt bort det går och det "slarvigt" klart över linjen mellan rutorna. Har ändå på tre år lackerat bilen pga dörrskador två gånger!
10.37
Jag bor på landsbygden och parkerar var jag vill gratis. Enda gången jag måste parkera är när jag besöker sjukvården. Folk skulle tänka om och flytta från stan.
10.37
Vi fick tre parkeringsskador på samma ställe på bilen - i vårt eget garage. Det visades sig att grannens barn smällde upp dörren på våran bil när han skulle kliva ur baksätet. Vi försökte få grannen att ta på sig detta men han skrev så svävande till försäkringsbolaget att de nekade oss ersättning. Det gick inte att bevisa att det var grannen som var skuld till skadan. Men tredje gången var det så tydligt att han inte kunde backa, Sonen hade erkänt. Nu kom äntligen ersättning. Nu har grannen flyttat och vi får inga fler skador på just det stället på dörren. Skadan är lagad men det var många turer och administration. Och en del frustration över att grannen försökte komma undan sitt ansvar.
10.37
Håller med Thomas A, då det råder rena Vilda Västern i trafiken idag. Bilister gör allt annat än att köra just bil, t ex snackar i mobil, messar(?!?!), ser på film och gud vet vad.
Mitt tips: skaffa en skruttbil du inte behöver vara så rädd om och håll dig ifrån alla stormarknader.
Finns såklart betydligt mer drastiska metoder, men de får ni själva lista ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer