Huvudrollsinnehavaren Matilda Kjellmor. Foto: SVT

Huvudrollsinnehavaren: ”Fruktansvärt tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det plötsliga beslutet att helt lägga ner föreställningen ”Röst” är beskedet från Västerbottensteaterns skådespelare och pjäsens huvudperson att föreställningen borde genomföras. 

Matilda Kjellmor skulle ha spelat huvudrollen i demokratiförställningen för unga och hon är en av dem i ensemblen som stressat ordentligt och jobbat hårt för att bli klar till premiären, som alltså uteblev med kort varsel och utan förvarning.

– Det var ingen diskussion eller något sådant utan vi fick bara veta att föreställningen läggs ner, berättar hon och fortsätter:

– Tusen tankar och känslor har jag gått igenom. Först chocken efter allt arbete vi lagt ner, och sedan har jag som konstnär funderat över min del i det här. Det känns ju skönt att höra att teaterchefen tar på sig allt ansvar, men det är likafullt fruktansvärt tråkigt eftersom det inte finns någon vinnare i det här.

Matilda Kjellmors bild är att det här är en föreställning som hon står för, och som hon tycker borde ha fått gå till premiär.

– Jag tänker ju framförallt på alla de ungdomar som borde ha fått ta del av det här.

LÄS MER: Styrelsen: Rätt att lägga ner föreställningen  

Nedläggningen har ifrågasatts från flera håll, men teaterchefen Fransesca Quartey håller fast vid beslutet.

– Jag gjorde den här bedömningen och det är mitt ansvar som konstnärlig ledare, säger hon i en kommentar.

Men Matilda Kjellmor, de andra skådespelarna och resten av alla inblandade i projektet, har inte fått någon fler eller närmare förklaring än den som medierna fått, och det är därför som hon också vill ge uttryck för hur hon känner.

– Det är väldigt många som hör av sig och har frågor och därför känns det ändå viktigt att jag gör min röst hörd i det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.