Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Edberg, huvudskyddsombud hos Lärarförbundet för förskolor, är bekymrad över personalbristen. Hör honom i klippet ovan. Foto: SVT

Huvudskyddsombudet om personalbristen på förskolorna i Umeå: ”Extrem situation”

Publicerad

Facket är bekymrat över bemanningssituationen inom förskolorna i Umeå. 

Personalen är slitna och den pedagogiska verksamheten blir lidande.

– Det här är en extrem situation som jag har aldrig varit med om, säger Per Edberg, huvudskyddsombud på Lärarförbundet inom förskolan.

Det är stor brist på personal på flera förskolor i Umeå. Umeå kommun kommer nu att ta in extra folk från bland annat fritidsförvaltningen, för att täcka upp.

– Jag vet att Umeå kommun jobbar stenhårt för att hitta vikarier och att få andra inom kommunen att ställa upp, säger Per Edberg huvudskyddsombud hos Lärarförbundet för förskolor.

”Orolig hela tiden”

Han jobbar själv inom förskolan och situationen är tuff.

– Jag är orolig hela tiden om jag kommer att hinna att hjälpa de barn som behöver ha hjälp. De barn med särskilda behov som behöver ha vuxna i närheten hela tiden, hur ska vi hjälpa dem? säger Per Edberg. 

Många är hemma på grund av att de sitter i hemkarantän för covid-19. Per Edberg tycker att de nya karantänsreglerna som kom under torsdagen är tvetydig.

– Det är efterlängtat att vi får tillgång till friska vuxna som kan jobba men samtidigt blir en oro att det kanske finns fler på förskolan som blir smittade. Det känns inte bra, säger Per Edberg.

I klippet ovan kan du höra Per Edberg berätta mer om personalbristen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet