Stina och Arktis hyllas för sin musik och sina texter. Foto: SVT.

Stina och Arktis siktar bortom länets gränser

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbandet Stina och Arktis har de senaste åren hyllats för sin musik. Nu siktar de på att nå ut med sina samhällsengagerade texter utanför Västerbotten.

2013 startade Stina Salander bandet Stina och Arktis av en ren slump. Hon hade ett gäng låtar som hon skrivit och när hennes storasyster lyckades fixa ett gig åt henne frågade hon henne om hon inte skulle dra ihop ett band.

På den vägen är det, 2014 släppte de låten ”Vår Stad” i samband med kulturhuvudstadsåret som blev uppmärksammad. Det är en kampsång mot omvandlingen av Umeås stad, att övriga låtar har liknande teman har ingen slump.

– Jag försöker skriva utifrån det som är viktigt för mig, det speglar vem jag är som person, men jag ser inte något behov att påverka politiskt utan tror på musikens kraft, säger Stina Salander.

Samhällsengagerade texter i fokus

Bandet har de senaste åren fått motta fina recensioner från kritikerna och blev bland annat utsedda till ”Veckans fynd” av nätmagasinet Hymn. Musiken bandet spelar beskriver hon som en blandning av ett suggestivt popband där texten är det viktigaste. Ibland är det lite vemodigt och ibland lite gladare. Texterna handlar ofta om sådant som ligger henne nära till exempel miljöhot, gruvexploatering och samers rättigheter.

– Jag tänker jättemycket på det. Jag är uppväxt i Umeå och Luleå och har spenderat mycket tid i fjällvärlden. Jag stöttar den samiska kampen att skydda renskötseln och naturområden från exploatering. Det gör mig mörkrädd när man diskuterar en gruvutbyggnad i till exempel Rönnbäcken. Det finns inget som stannar i lokalverksamheten det är nästan ren stöld. Det ligger mig varmt om hjärtat och det är därför jag sjunger om det, berättar Stina Salander.

Enligt Stina tror hon att hennes tankar och värderingar kommer från hennes föräldrar.

–Jag är uppväxt med politiskt engagerade föräldrar, när jag var liten bodde sydafrikaner hos som kämpade mot apartheid, jag socialiserats i det tänket om människors rättigheter och kampen mot orättvisor.

Blickar bortom länets gränser

Stina är den i bandet som gör grunden till texterna och melodin Därefter arrangeras det ihop med de andra. En viktig del i skaparprocessen då alla ska få vara en del i det tycker hon. Just nu har de ett gång låtar där de hittat ett sammanhållet sound. Förhoppningsvis kan de snart släppa ett nytt album och därefter nå utanför Västerbottens gränser berättar Stina.

– Att komma upp till andra delar av Norrland framförallt men också att spela i andra delar av Sverige tycker jag är ett mål vi ska jobba på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.