Hyreshus i Vilhelmina med sjöutsikt rivs: ”Kan inte stå med tomma lägenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Hyreslägenheterna i Vilhelmina har utsikt över Volgsjön. Men här vill inte tillräckligt många bo. Lägenhetshuset rivs därför till våren.

  – Vi kan inte stå med tomma lägenheter även om det är fräscha lägenheter, säger Maria Philipsson, vd för det kommunala bostadsbolaget Vibo.

I Vilhelmina rivs nu det andra stora hyreshuset som ägs av det kommunala bostadsbolaget Vibo. Lägenheterna ligger på Strandvägen och har utsikt över Volgsjön.

KG Abramsson (S), som är före detta riksdagsman och vice ordförande i kommunfullmäktige, har länge varit kritisk till rivningen och har överklagat beslutet.

”Vansinnigt”

– Det är vansinnigt. Någon gång snart vänder det som det gjort för andra delar i Norrland, säger han.

Vilhelmina har tidigare rivit ett hus i området. Även om det finns lägenheter som är i betydligt sämre skick vid Åsgatan som är mer centralt så väljer det kommunala bostadsbolaget att riva vid Strandvägen. Rivningen påbörjas i maj 2022.

Hör mer om Vilhelmina som minskar allmännyttans bostadsbestånd ytterligare genom husrivning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.