– Man kan tvingas sänka fiskekvoter och fundera på om man måste vissa tider förbjuda laxfiske under vissa tider om det inte blir bättre, säger Stefan Larsson, vid länsstyrelsen. Foto: SVT

Nu införs stopp för laxfiske i Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, måndag den 17 juli, är det förbjudet att fiska odlad lax i Bottenviken i Östersjön. Detta enligt ett beslut från Havs-och vattenmyndigheten.

För drygt en månad sedan var det premiär för årets laxfiske i Norr- och Västerbotten. Under måndagen stod det klart att årets kvot om 17.000 laxar i det närmaste är uppfiskad. Därmed har Havs- och vattenmyndigheten nu beslutat att förbjuda fiske av lax med klippt fettfena för i år.

LÄS MER: Huggsexa om laxarna – vill se personliga kvoter

Från och med onsdag den 19 juli är det även förbjudet att landa eller omlasta lax som fångats i Bottenviken under den tillåtna perioden med fiskfällor, tinor/mjärdar, ryssjor och bottengarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.