Daniel Hakola från Norsjö ger sina tips hur du blir en bättre spelare. Foto: SVT

Han byter klassrummet mot tv-spelet

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten har exporterat många bollbegåvningar genom åren: Gunnar Nordahl, Jesper Blomqvist och Emma Berglund, för att nämna några. Det senaste spelproffset är Daniel Hakola.

Norsjöbon värvades i fjol till Hammarby IF:s e-sportssatsning. Under hela sitt liv har Daniel Hakola spelat fotbollsspelet Fifa. Han har drömt om att bli proffs och nu kan han titulera sig som bäst i Norrland på spelets senaste utgåva. 

”Zlatan är för gammal”

Daniels lag spelar i Hammarbys färger och spelarna har han valt med omsorg.

– Spelet blir hela tiden bättre på att efterlikna spelarna som de är i verkligheten. Ronaldo är fantastiskt duktig på att dribbla. Suarez gör mål med högern. Ska man älska en tevespelsgubbe så blir det Suarez.

Zlatan då?

– Han är för gammal. Duktig i straffområdet, men han ska ta sig dit också.

Växande trend bland idrottsklubbar

Allt fler stora fotbollsklubbar hakar på trenden med elektronisk sport (e-sport), i Sverige är Hammarby IF ett exempel. Daniel älskar sina elever och sitt lärarjobb på skolan i Norsjö, vilket än så länge står för levebrödet. Men i helgen går han in i rollen som e-sportsproffs.

– Hammarby IF åker med sitt herrlag och damlag till Finland för att spela träningsmatcher. Då följer fansen med, på båten får kidsen spela mot oss. Det ska bli riktigt kul.

Kort om E-sport

Världens snabbast växande publiksport med miljoner dollar i prispengar och turneringar som spelas inför fullsatta läktare.

På nätet är det fler unga som följer e-sport än vanlig sport. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.