Nu vill Lycksele kommun ha in dina utbrunna värmeljus. Foto: TT, Claudio Bresciani

I Lycksele tas återvinningen ett steg längre

Publicerad

I juletider brinner många värmeljus – men vad ska man göra av dem efter att de brunnit ut? I Lycksele kommun har man tagit fram en egen lösning som i slutändan hjälper barn och djur.

När lågorna brunnit ur och värmeljuset inte längre går att använda, då väljer nog många att helt enkelt slänga det i soporna. I Lycksele testar man annat – nu går kommunen ut på sin hemsida och uppmanar folk till att lämna in sina utbrunna ljus till sin daglig verksamhet.

 Där kommer ljusen rengöras och säljas vidare till ett återvinningsbolag. Intäkterna går sedan till proteser för barn och djur.

– Den stora förhoppningen är att skapa en meningsfull arbetsuppgift och samtidigt bidra till att göra det bättre för människor och djur med proteser, säger Lena Backlund, enhetschef i Lycksele kommun. Hon forsätter:

– Vi är så himla spända och förväntansfulla på hur det här ska gå, för det är ju både återvinning och välgörenhet i samma.

Här kan Lyckseleborna lämna sina värmeljus

Visa
  • Du kan ta dina värmeljus direkt till Dagcentret på Glastjärnsvägen 1.
  • Det finns också två blåa återvinningstunnor uställda på Ica Supermarket samt Coop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer