Hör spelarna från Singapore om hur det är att träna i Umeå. Foto: SVT

IBK Dalen blir delägare i klubb i Singapore: ”Ska göra den till Asiens bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Innebandyklubben IBK Dalen från Umeå satsar i Singapore och blir delägare i en klubb där – som kommer att byta namn till IBK Dalen Moose.

– Vårt mål är att göra den till Asiens bästa innebandyklubb, säger Urban Karlsson, IBK Dalens klubbdirektör.

I juni i år åkte 30 spelare från IBK Dalen ned till Singapore för att spela den största innebandyturneringen i Asien, SG Floorball Open. Det var då som diskussionerna om ett samarbete med klubben Moose Warriors växte fram. 

Och nu går IBK Dalen in som delägare i klubben från Singapore, som också byter namn till  IBK Dalen Moose. 

– Det känns jättespännande. Vi äger en tredjedel av klubben och ska vara med och utveckla den. Vi tror också att det kan stärka IBK Dalens varumärke, säger Urban Karlsson, klubbdirektör.

Satsar inga pengar

IBK Dalen går inte in med några pengar för att bli delägare, däremot har de skrivit ett ägaravtal där de har vissa förpliktelser. 

– Vi ska vara med och utveckla klubben och komma med våra kunskaper kring innebandy när det gäller taktik, teknik och tränare, säger Urban Karlsson.

Spelarsäsongerna sammanfaller inte och det kommer att ske någon form av spelarutbyte mellan klubbarna. Just nu befinner sig två spelare från Singapore i Umeå för att träna med Dalen, och nästa sommar finns planer på att skicka ner fyra spelare från Umeå för att spela med laget i Singapore.

– Det är redan nu jättemånga spelare som vill åka, vi måste välja ut vilka som får åka, säger Urban Karlsson.

”Tar ingen ekonomisk risk”

Dock ligger spelarna i Singapore på en betydligt lägre nivå i jämförelse med spelarna i IBK Dalen.

Vad har ni för vinning i det här? 

– På lång sikt tjäna pengar som vi kan använda för att utveckla Dalens verksamhet. Vi tar ingen ekonomisk risk med det här. Satsningen är i form av tid och engagemang, säger Urban Karlsson.

Hör spelarna från Singapore om vad de tycker om att träna med IBK Dalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.