Ida Östensson. Foto: pressbild,Kristina Wicksell

Ida Östensson prisas

Publicerad

Ida Östensson från Holmsund har utnämnts till årets folkbildare av Studieförbundet Vuxenskolan.

Ida Östensson är ett välkänt namn och ansikte i Umeå där hon kommer ifrån, men bor numera i Stockholm. Hon har varit aktiv sedan unga år och har gett många tjejer en väg in i skateboardkultiren med föreningarna You skate girl och No limit skate. Ida är samhällsdebattör och har jobbat med flera jämställdhetsprojekt, bland annat Crossing Boarders som hon grundade 2010 och är initiativtagare till Fatta-kampanjen mot sexuellt våld och för samtyckeslagstiftning.

”Det är folkbildning”

– Det vi gör på Crossing Boarders och Fatta, det är folkbildning, så är det. Vi har tagit reda på saker, vi har pratat ett enkelt språk, vi har folkbildat andra samtidigt som vi lärt oss saker själva. Det är grymt att Studieförbundet Vuxenskolan sett det. Det här priset är ett bevis på att det finns fler än jag som tycker att frågor om inkludering och jämställdhet är superviktiga, säger Ida Östensson till Vuxenskolan.

Motiveringen från Studieförbundet Vuxenskolan lyder bland annat:

För hennes kreativa och lösningsfokuserade sätt att analysera, ta sig an och erbjuda lösningar på flera av samhällets problem inom inkludering och jämställdhet. Med konkreta verktyg folkbildar hon ung som gammal i hur vi tillsammans och du allena kan påverka så att alla röster får höras och alla får chansen att nå sin fulla potential. Innovatören Ida har modet att anta en av samhällets stora utmaningar och på ett positivt sätt dela med sig av sina kunskaper samt de metoder och engagemang som krävs för förändring. Med satsningar som Jämställdhetseffekten, Twee-Q och Fatta medvetandegör hon inte bara de redan invigda – hon når även den breda massan, tvivlarna och skeptikerna”.

– Att få folkbildarpriset, att bli uppmärksammad så här, det är stort. Äran är störst, pengarna är grädde på moset, säger Ida Östensson.

Utmärkelsen och prissumman på 25 000 kronor delas ut vid Vuxenskolans stämma i helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer