Idrottsföreningar kämpar – svårt att få folk till styrelser

Uppdaterad
Publicerad

Många idrottsföreningar har problem att hitta personer som kan tänka sig att sitta i styrelsen för klubben.

Allra svårast är det att hitta människor som kan tänka sig att vara ordförande eller kassör.

– Folkrörelse- och föreningssverige håller på att fisa ut, säger Per Larsson, kassör i Burträsk FF.

Burträsk Fotbollsförening, i Skellefteå kommun, är en av alla idrottsföreningar som får kämpa för att hitta folk till styrelseuppdrag. För tillfället saknas ordförande för klubben.

Per Larsson som är kassör och tidigare varit ordförande upplever att det i samhället i stort saknas kunskap om vad det innebär att sitta i en styrelse.

– Jag tror att det beror på någon sorts föreningsovana, säger Per Larsson.

”Föreningar behöver hjälp”

I hela norra Sverige vittnar idrottsförbunden om att det är svårt att få människor att ta vissa uppdrag, som till exempel ordförande eller kassör.

– Ordförande-posten är allra svårast att besätta, och vi märker att många föreningar har stort behov av att få hjälp med administration, säger Peter Berglund på Dalarnas idrottsförbund.

– En känsla är att det blivit svårare för föreningar att hitta ordförande och kassör. En del klubbar rullar runt utan ordförande så gott de kan, andra delar upp sysslorna mellan sig, säger Susanne Olsson på Jämtland-Härjedalens idrottsförbund.

Finns ett stort ideellt engagemang

Samtidigt är det ideella engagemanget fortfarande stort i svensk idrottsrörelse. Ungefär hälften av svenskarna jobbar ideellt i föreningar, och största delen av dem inom idrotten.

Flera av idrottsförbunden i norra Sverige vittnar också om att engagemanget kanske är större än någonsin tidigare, men att sätta sig i en styrelse och ta ansvar för en klubbs utveckling och ekonomi verkar kännas för ansvarsfullt.

På flera av idrottsförbunden ser man över möjligheten för föreningar att till exempel få administrativt stöd och hjälp med att tänka nytt vad gäller rekrytering till styrelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.