Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå, tycker om las-utredningens förslag. Foto: Marilén Karlsson/SVT

IF Metall: ”Kan bli en till spik i kistan för Sveriges löntagare”

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagen presenterades de förslag om ändringar av lagen om anställningsskydd, las; på en presskonferens. IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå är kritisk till de nya förslagen.

– Det här kan bli en lagstiftning som innebär ytterligare en spik i kistan för Sveriges löntagare, säger Jan-Olov Carlsson, som också representerar vänsterpartiet i Umeå kommunfullmäktige.

IF Metallklubben startade en facklig budkavle för att försvara turordningsreglerna i dess nuvarande form. Enligt Jan-Olov Carlsson har uppropet starkt stöd.

– De tycker de här försämringarna är förskräckliga, säger han.

Förslagen om ändringar i utredningen om lagen om anställningskydd hade redan läckt ut, men det var ändå en besviken Jan-Olov Carlsson som tog del av en presskonferens där förslagen presenterades. Jan-Olov Carlsson menar att det här är ytterligare en försämring för arbetstagarna.  Han tycker inte att las behöver moderniseras, trots att det var över 40 år sedan som lagen trädde i kraft.

– Vi byggde välstånd i det här landet när vi inte hade bemanningsföretag eller korta anställningar. Det här är ingenting annat än att ge arbetsgivaren det de tjatar om hela tiden. Det är som någon sa det är 10-0 till arbetsgivaren nu, säger Jan-Olov Carlsson.

Hör mer om vad Jan-Olov Carlsson tycker är problemet med utredningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer