Foto: SVT

Inez startade Inlandsupproret: ”Oerhört besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Glesbygden gör uppror – igen. Lördag den 18 maj hålls upprorsmöten på ett tiotal platser från Värmland och norrut. Inez Abrahamzon från Vilhelmina startade upproret för några månader sedan i samband med att Arbetsförmedlingen meddelade att många kontor skulle stängas. Gruppen på Facebook har nu närmare 10 000 medlemmar.

– Vård, omsorg, plogning av vägar. Allt måste fungera också i glesbygden, menar Inez Abrahamzon.

Från hennes Vilhelmina är det 83 mil till Stockholm. Det är kanske där en del av glesbygdens problem ligger, i avstånden.

Vill omfördela resurser

Det är inte första gången glesbygden gör uppror. Under många år har man känt sig bortglömd.  ”Hela Sverige ska leva”, ”Kamp för en levande landsbygd” – namnen på protesterna har varit många. Inlandsupproret vill omfördela resurser från stad till land. Man tycker också att det får vara slut på utredningar och löften till glesbygden.

– Landsbygden är grunden för liv tillsammans med havet. Utan en levande landsbygd så blir det svårt att leva i en stad, säger Inez Abrahamzon.

Känner ni er svikna?

– Oerhört svikna, suckar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.