”Skogen är viktig för hela Lycksele” – hör om protesterna mot avverkningen Foto: Josefine Holgersson, SVT

Infekterad strid om skog på Tannberget i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Skogen på Tannberget i centrala Lycksele har blivit ett hett debattämne på orten. Luleå stift vill avverka i ett område som de anser växt färdigt. Men ortsborna protesterar.

Skidspår, stigar och svampställen är exempel på guldkorn som lockar många Lyckselebor till det populära friluftsområdet på Tannberget. Flera hundra personer har skrivit på en protestlista som Lyckselebon Carina Borg startat för att förhindra att skogen avverkas.

– Mitt hopp är att de ska lyssna på oss och omvärdera, säger hon.

Svenska kyrkan äger skogen och stiftsjägmästare Anders Landström på Luleå stift är medveten om protesterna. Enligt honom har skogen slutat växa.

– Det är dags att avverka. Vi bedriver ju skogsbruk, säger han.

Har varit på samråd länge

Planerna har varit på samråd mellan kommunmedborgare och Luleå stifts egendomsförvaltning sedan i februari. Enligt Anders Landström har det inte kommit in några nya fakta som gör att kyrkan kommer omvärdera planerna.

– Vi anser oss vara färdiga med samrådet. Protestlistan har tillkommit efter att vi avslutat samrådet, säger han.

Men är det nåt som ni ändå tar hänsyn till? 

– Ja, vi kommer titta på det. Men vi har inte sett några nya fakta utan bara hot om utträde ur kyrkan, säger han.

Delade meningar om naturvärden

Skogen som är flera hundra år gammal är en växtplats för flera hotade växter och djur enligt jägmästare Lars Jaensson i Lycksele. I klippet här ovan visar han en rödlistad art som växer i skogen.

Men enligt Luleå stifts jägmästare finns inga dokumenterade naturvärden.

– Det här är i princip en ordinär tallskog, säger Landström.

Har det gjorts en koll på det?

– Ja, vi har inte hittat nånting i området. Samtidigt stämmer det inte som flera påstår att hela området ska avverkas. Det är cirka 20 hektar som kommer slutavverkas. Hela området är cirka 160 hektar.

Se mer om protesterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.