Foto: SVT

Inför gratis kaffe i vården – sparar miljoner årligen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan fem år tillbaka hyr Region Västerbotten avgiftsbelagda kaffeautomater. Maskinerna har strulat och kostat mer än de smakat, inte minst i förlorad arbetstid. Nu införs gratis kaffe för personalen igen och regionen räknar då med att spara 4,5 miljoner per år.

Dryckesautomaterna som regionen hyrt sedan 2015 visar sig ha varit en dålig affär. Betalningstjänsten som kaffesugen personal tvingats använda har ofta strulat, vilket skapat tidsförluster i verksamheten. Den krona per kopp man tagit betalt har kostat betydligt mer i förlorad arbetstid.

Intäkterna för kaffet har legat på 600 000 kronor per år – utgifterna ligger däremot på 7,4 miljoner kronor årligen.

Nu har regionens utredning kommit fram till att det finns pengar att spara på gratis kaffe. Genom att köpa loss dryckesautomaterna som idag hyrs och införa fritt kaffe räknar regionen med att spara 2,4 miljoner årligen.

Räknar man in arbetstid som idag går förlorad blir besparingen ännu större – 4,5 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.