”Pandemin har gjort att allt fler söker sig till vatten, samtidigt har få kunnat underhålla sin vattenvana”, säger Jill af Edholm, områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet. Hör henne berätta om oron inför sommaren i klippet. Foto: Lise Åserud/TT

Svenska Livräddningssällskapet varnar: ”Stor risk för fler drunkningar under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ökad risk för fler drunkningstillbud i sommar, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Stängda simhallar och restriktioner har slagit hårt mot vattenvanan och simkunnigheten.

– Många har inte badat på över ett år, det är oroväckande, säger Jill af Edholm, områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet.

Stängda simhallar, begränsat antal personer i omklädningsrum och färre platser på simskolorna. En tydlig effekt av coronapandemin är att färre barn går i simskola. Få barn har också haft möjlighet att gå och bada då många simhallar varit stängda för allmänheten, bland annat i Umeå.

– Vissa kommuner har haft simhallarna stängda under hela pandemin och andra har haft öppet i perioder, men allmänheten har drabbats hårt när det varit svårt att gå och bada och leka i vattnet, säger Jill af Edholm, områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet.

Även skolornas simundervisning har påverkats och på några håll helt ställts in, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Stor oro inför sommaren

Inför sommaren är oron nu stor. I helgen inträffade två drunkningstillbud, ett barn dog i en pool i Olofströms kommun i Blekinge och i Skråmträsk i Västerbotten var en pojke nära att drunkna på en badplats.

– Pandemin har gjort att allt fler söker sig till vatten och många kanske har köpt båt, samtidigt har få kunnat underhålla sin vattenvana, vi ser en ökad risk för fler drunkningstillbud, säger Jill af Edholm.

Och det är inte bara barn som inte kan simma. I Sverige är det runt 1,5 miljon vuxna som saknar simkunnighet. 

Hör vad som oroar Svenska Livräddningssällskapet inför sommaren och hur man ska tänka för att undvika drunkningstillbud, i klippet.

Har du kunnat bada med ditt barn under pandemiåret? – Är du orolig för ditt barns simkunskaper?

Pinnat inlägg

Hej! Det finns en ökad risk för fler drunkningstillbud i sommar, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Detta eftersom många simhallar varit stängda under pandemin.

Känner du som förälder dig trygg med ditt barns vattenkunskaper? Har du några tips på hur man kan öva själv?

Hej och tack för samtliga inlägg under torsdagen. Vi stänger nu chatten för kvällen.

mathias persson • Svenska Livräddningssällskapet: "Många har inte badat på ett år" .
Om jag inte är helt ute å badar :) så var det väl ca sissådär ganska exakt ett år sedan det var sommar sist eller? jag badar på sommaren och behöver inte "underhålls" bada på vintern ... kommer ihåg att simma ändå ;)

Alecca Buddhalow • Hade kommunerna varit kloka kunde de infört "e-bad" i form av webbbaserade bokningssystem där man bokar och betalar badningen hemifrån via dator eller mobil så man kunde ha öppet fast med kontroll. De kunde även ha utökat de väldigt strikta öppettiderna från ridigare på morgonen till senare på kvällen. Men lönen är viktigare för tjänstemännen än barnens vattensäkerhet...

Ellen • Ja, vi har kunnat bada. Ja, ofta. Både i simhallar och utomhus. Det mesta är öppet även om media försöker ge sken av annat.

Linda • Tack till Åsa för pepp och kloka tankar!

Nröjb • Nej tyvärr. Barnen har velat åka till simhallen men vi har faktiskt inte vågat under pandemin. Nu är det lite som att de får börja om med att lära sig.

Cissi • Simning är som cykling - det måste tränas på jämt om man vill få till hållbara kunskaper. Så oförnuftet med att stänga ner simhallarna så att man inte har kunnat träna upp deras vattenvana och simkunskaper lär många barn få betala för. Själv har vi dragit ner på annat för att kunna ha råd att över någon helg i månaden sova på ett hotell med poolområde så att ungarna har kunnat simma.
Som vårdnadshavare gäller dock ändå och alltid - oavsett förutsättningar (även om barnen har bra vattenvana och är simkunniga) att hålla koll på ens barn på stranden. Och är de jättesmå/vattenovanaoch det är ingen långgrund badstrand så kan jag tipsa om flytväst och simväst - sätt på innan barnen ens har satt en fot på bryggan. Då syns de och de är tryggare i vattnet. Vill du göra något riktigt bra för dina barn - bada tillsammans istället för att trycka på stranden med mobilen i handen. Bästa inlärningen - modellinlärningen ;-)

Bettan • Det är inte alla som är i simhallen vanliga år heller. Vi är ytterst sällan där och barnen funkar precis som alla andra barn på Ume Lagun ändå. Äldsta har lärt sig simma med skolan. Tror de lär sig när de är mogna. Fyra omgångar simskola resulterade i ingenting egentligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.