Foto: TT

Inför stugsäsongen: Här har stugpriserna gått upp mest

Publicerad

För fritidshusägare i Västerbotten är det glädjande siffror, men för den som vill köpa en stuga ser det desto mer dystert ut. Priserna på fritidshus i länet har nämligen gått upp 45 procent på fem år – vilket är den näst största ökningen i landet.

De största vinnarna i länet är fritidhusägarna i Skellefteå kommun där prisuppgången är hela 76 procent, det visar Svensk Mäklarstatistik.

– Det är bara att gratulera alla fritidshusägare i länet, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån som beställt statistiken, i ett pressmeddelande.

Det är hur försäljningspriserna såg ut 2011/2012 som har jämförts med hur de såg ut under samma period 2016/2017. Och trots att siffrorna ökat rejält i hela länet är det stor skillnad mellan kommunerna. I Skellefteå har priserna gått upp med 76 procent, medan de i Umeå gått upp 30 procent.

Har teori om ökningen

Snittökningen i hela riket ligger på 18 procent och störst ökning visade fritidshusmarknaden i Dalarna där ökningen var på 47 procent på fem år.

På Fastighetsbyrån har man en teori om varför det ser ut som det gör.

– Låga räntor och en kraftig prisökning på permanentbostäder gör att en större grupp har utrymme att köpa fritidshus. Samtidigt vill många bo centralt i storstäderna, men samtidigt ha möjlighet att fly från den tidvis grå och hektiska vardagen till en mer lugn och lantlig miljö, säger Lars-Erik Nykvist i ett pressmeddelande.

Så såg ökningen ut i länets kommuner

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda mars 2011 – februari 2012 med samma period 2016/2017. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som har haft färre än 10 försäljningar under någon av perioderna är borttagna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 85 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Skellefteå + 76 %

Robertsfors + 63%

Storuman + 54 %

Nordmaling + 41 %

Umeå + 30 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.