Foto: TT/SVT

Inga filmer eller bilder hittade inifrån olycksplanet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Två actionkameror och flera mobiltelefoner fanns ombord på flygplanet som kraschade i dödsolyckan i Umeå. Ändå har man inte hittat några filmer eller bilder tagna inne i planet.

– Det tyder sannerligen på att något hänt innan de hunnit börjat filma, säger Peter Swaffer på Statens haverikommission.

Haverikommissionen har gått igenom de kameror som fanns ombord på planet med fallskärmshoppare som kraschade på ön Storsandskär 14 juli i år.

Ombord fanns två actionkameror som hade filmat de två tidigare hoppen som gjorts under dagen.  

Flygkraschen i Umeå

– Vi har tittat på filmerna och sett att man satt på kamerorna ungefär när hopparna är redo att kasta sig ut, men från den aktuella flygningen finns inget filmat alls, säger Peter Swaffer, avdelningschef för civil luftfart på Statens haverikommission.

– Det tyder på att något hänt ombord innan man startat kamerorna.

Även kollat mobiltelefoner

Haverikommissionen har även kollat bilder och filmer från de mobiltelefoner som fanns ombord.

– Inte heller på dem finns det något filmat eller några bilder, säger Peter Swaffer.

Kommer utredas vidare

Mobiltelefonerna är fortsatt en del i utredningen. Bland annat ska telefonernas accelerometer, om sådana finns i telefonerna, analyseras för att se om de kan ge uppgifter om hur planet rört sig kring sin egen axel.

Vidare kommer även anledningen till varför ingen av hopparna lyckades ta sig ur flygplanet att utredas vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet