Foto: TT/SVT

Inga fler lärare från London till Skellefteå – osäkerhet kring brexit

Publicerad

Skellefteå slopar tills vidare planerna på att hämta fler lärare från England. Osäkerhet kring brexit och fler behöriga lärare i skolan är orsaken.

Skolchef Anders Bergström konstaterar något förvånat att antalet behöriga lärare i Skellefteå nu ligger någonstans mellan 87-90 procent.

Visserligen bättre behörighet i en del ämnen än andra men bland fritidslärarna är det fortfarande problematiskt.

Dock är det klart bättre än prognosen som pekade rakt nedåt. Lärarstudenter har blivit klara och flera lärare har oväntat flyttat till kommunen.

– Vi tror inte att det är lugnt för all framtid. Men just nu ser det bra ut, säger han.

Besökte London för att locka lärare

En delegation från skolan besökte för ett par år sedan London för att locka brittiska lärare till Skellefteå. Ett gäng nappade och jobbar nu på skolor runt om i kommunen.

Tanken var att göra en ny Londonresa under året men resplanerna har ställts in. Osäkerheten vad som händer när Storbritannien ska lämna EU har också spelat in.

– Men vi stänger inte dörren helt till andra delar av Europa som vi är intresserade av, säger skolchef Anders Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.