Än så länge finns inga planer på någon visselblåsarfunktion hos Region Västerbotten. – För mig är det A och O att vi har ett fack som företräder sina medlemmar, säger regionrådet Peter Olofsson (S). Foto: SVT

Ännu ingen visselblåsarfunktion för regionen

Uppdaterad
Publicerad

Både Skellefteå och Umeå kommun är på väg att införa en visselblåsarfunktion, men Region Västerbotten har för närvarande inga planer på detta. Moderaterna har skrivit en motion i frågan och väntar på att frågan ska komma upp till diskussion i regionen, men regionrådet Peter Olofsson (S) håller sig avvaktande.

Redan 2013 tog Moderaterna upp frågan om en visselblåsarfunktion inom dåvarande landstinget. Den gången avslogs motionen. Nu har man tagit upp frågan igen och hoppas att den ska ses i nytt ljus. 

– Jag hoppas på bifall nu. Det är viktigt att understödja meddelarfrihet och stävja oegentligheter som kan finnas i en organisation. Andra kommuner och regioner har infört en sådan funktion och det tycker jag att Region Västerbotten också borde kunna införa, säger regionrådet Nicklas Sandström (M). 

Olofsson avvaktande 

Regionrådet Peter Olofsson (S) håller sig än så länge lite avvaktande i frågan. Han följer den med intresse, men är rädd att den ska ta fokus från den samverkan med de fackliga organisationerna som han tycker fyller ungefär samma funktion idag. 

– Jag ska följa det här med visselblåsare väldigt noga. För mig är det A och O att vi har ett fack som företräder sina medlemmar. Dom är motparten. Ska vi anställa konsult för det uppdraget, sa Olofsson i den publicistklubbsdebatt om tystnadskulturen som SVT sände på onsdagkväll.  

Fakta visselblåsarfunktion:

Visa

När en myndighet upprättar en särskild kanal eller rapporteringsväg, till exempel en särskild e-postadress, för att underlätta för visselblåsare att rapportera om missförhållanden eller andra oegentligheter.

Visselblåsarfunktioner består vanligen av en kommunikationslösning till exempel i form av en särskild e-­postadress eller en telefonsvarare, en mottagarfunktion som sorterar de anmälningar som kommer in och en utredningsfunktion för de anmälningar om missförhållanden som kommer in.

Mottagaren kan finnas både externt och internt. En visselblåsarfunktion ska fungera som ett komplement till den grundlagsskyddade meddelarfriheten.

Källa: Statskontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#tystnaden

Mer i ämnet