Foto: TT

Ingen höjd elskatt i Norrland

Publicerad

Det har länge diskuterats att elskatten ska höjas i Norrland. Så blir det inte om regeringen får bestämma.
– Jobben ska bli fler i Norrland, och vi ska ta hänsyn till att uppvärmningskostnaderna är högre där, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansdepartementet har under onsdagen remitterat en promemoria om energiskatt på el inför budgetpropositionen för 2017. I dag är skattesatsen lägre i ett antal kommuner i Norrland, och en statlig utredning tillsatt av den förra regeringen har föreslagit att nedsättningen ska tas bort som en anpassning till EU-rätten.

Men den sittande regeringen gör en annan bedömning. Att uppvärmningskostnaderna är högre bör tas hänsyn till och en nedsättning på 9,6 öre per kWh (mot dagens 9,9) ska fortfarande gälla.

– Det är bra att EU-reglerna tillåter lägre energiskatt i området. Därför är jag glad att kunna gå fram med det här förslaget, säger finansminister Magdalena Andersson.

Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer