Arkivbilder. Det blir ingen samisk förskola i Lycksele till hösten. Foto: SVT

Ingen samisk förskola i Lycksele till hösten

Publicerad

Den planerade samiska förskolan i Lycksele blir inte av. Efter att inte ha lyckats säkra personal inför hösten tvingas nu kommunen att tänka om.

Lycksele kommun är en av 25 samiska förvaltningskommuner i landet. Inför hösten var tanken att starta en samisk förskoleavdelning i kommunen men planen sprack i sista stund, något Folkbladet var först att rapportera om.

– Tyvärr fick vi inte den personal vi behöver för att dra igång. Ska man göra en sån här satsning behöver vi tvåspråkig personal med förankring i kulturen och med erfarenhet av förskola, säger Samuel Lundström, skolchef i Lycksele kommun.

”Väntar bara på rätt tillfälle”

Lundström menar att förskolan måste vara tvåspråkig eftersom det inte finns nog barn med samisk bakgrund i kommunen. Lösningen istället blir att ta in en anställd för att hålla samisk undervisning två dagar i veckan på Rusksele förskola.

– Jag tycker vi hade ett bra läge att kunna göra något bra av det hela, och vi hade duktig personal på gång som tyvärr drog sig ur i sista stund. Men när det inte går som man tänkt får man ta det näst bästa alternativet, säger Lundström.

– Vi har inte lagt planerna på is för all framtid, utan vi väntar bara på rätt tillfälle. Finns personal och intresserade föräldrar kommer vi göra ett nytt försök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer