Foto: SVT

Ingen våg av anmälningar efter lex Maja

Uppdaterad
Publicerad

En ändring i lagen gör det numera möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur utan att bryta mot sekretesslagen. Men ändringen har inte inneburit någon våg av anmälningar, enligt länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland.

Lagändringen i Offentlighets- och sekretesslagen infördes 1 april 2019 och har fått namn efter katten Maja som svalt ihjäl när kattens ägare åkte in på sjukhus och personalen inte fick larma.

I Västerbotten är länsveterinären Annelie Grip Hansson positiv till lagändringen även om det bara kommit in nio anmälningar hittills.

Så här står det i en av anmälningarna:

”Kvinnan stirrar på hunden tills den blir osäker och morrar. Då flyger hon på den och för den på rygg och skriker ut hur fel hunden gör. Den lilla chihuahuan sitter ofta upptryckt i ett hörn av rädsla. Hon stänger in båda hundarna på toaletten i mörker om hon ska gå iväg ut” .

Efter att anmälningarna kommit in fattar länsstyrelserna beslut om man ska åka ut och göra kontroller.

I klippet ovan kan du se mer om vad lagändringen inneburit och hur länsstyrelserna agerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.