Såhär såg det ut när Little Jinder uppträdde på Umeå Open. Foto: Anne Kaartinen

Inget mer Umeå Open – Humlan ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföreningen Humlan i Umeå ansöker om konkurs. Föreningen har stora skulder och har under våren och sommaren försökt få stöd från Umeå kommun. Men diskussionerna har dragit ut på tiden och nu klarar föreningen inte av att vänta längre.

– Det är flera år av svårigheter att bli stabila ekonomiskt som är problemet. Vi har haft diskussioner med kommunen om extra stöd och fram till i dag har vi bromsat in allt och försökt hålla ut, säger Nils Andrén på kulturföreningen Humlan.

Föreningen säger att de som minst skulle behöva mellan 150 000 – 190 000 kronor för att klara av den akuta krisen. De fick besked att frågan om ekonomiskt stöd skulle tas upp under kulturnämndens sammanträde efter sommaren.

– Men när vi fick veta i förra veckan att kommunen kommer att skjuta på frågan fram till nästa möte i kulturnämnden så kände vi att det går inte att vänta längre, säger Andrén.

”Otroligt tråkigt”

Kulturföreningen Humlan arrangerar bland annat musikfestivalen Umeå Open som nu alltså också läggs ner. Genomsnittligt har föreningen arrangerat omkring ett hundratal musikspelningar men nationella och internationella artister.

– Det är otroligt tråkigt tycker jag och hela styrelsen och alla våra engagerade medlemmar. Vi hade gärna sett att det hade kunnat vara ännu längre. Vi hade jättemycket planer och visioner för framtiden men det går inte längre, säger Nils Andrén.

Kommer ni att fortsätta i någon annan form efter konkursen?

– Nej, vi får se vad konkursen leder till, men i och med att vi fick ta det till konkurs så blir det inget mer. Vi hade hoppats på andra utgångar men vi har skulder som är för stora för oss att hantera, säger Nils Andrén.

Förändringarna skedde inte snabbt nog

Enligt Andrén är det få saker föreningen realistiskt hade kunnat göra för att undvika den situation de har hamnat i.

– När man blickar tillbaka så hade man alltid kunnat göra någonting annorlunda. Men ska man se det realistiskt så har vi genomfört stora förändringar som har gett utdelningar. Men det har varit hög personalomsättning och förändringarna har inte kunnat ske så snabbt som det hade behövts, säger Nils Andrén på kulturföreningen Humlan i Umeå.

Humlan meddelar att vissa av de musikarrangemang som föreningen har planerat under hösten ska genomföras oavsett konkursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.