Foto: SVT

Umeåforskare på samma spår som Nobelpristagare

Publicerad

Årets Nobelpris i fysik gick till forskare som jobbar med den ”optiska pincetten” och superkorta laserpulser, två områden där Umeå universitet är långt framme i forskningen.

Det blev inget Nobelpris för Emmanuelle Charpentier vid Umeå Universitet, varken i medicin eller kemi, men universitet konstaterar att forskningen ligger helt i linje med årets Nobelpris i fysik.

Fysikpriset delades i år mellan Arthur Ashkin och hans arbete med den ”optiska pincetten” och Gérard Mourou och Donna Strickland för deras arbete med ”högintensiva, ultrakorta optiska pulser”.

Både den optiska pincetten och korta laserpulser är områden som det jobbas med på Umeå universitet.

På sin hemsida lyfter universitet fram den grupp som leds av universitetslektor Magnus Andersson, som jobbar att utveckla den optiska pincett-tekniken, men också professor Laszlo Veisz som driver ett unikt laboratorium på universitetet som jobbar med korta laser- och elektronpulser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.