Foto: SVT

Inget skärmförbud på Navet

Uppdaterad
Publicerad

Det skärmförbud som infördes på badhuset i Umeå förra hösten är borttaget på nya badhuset Navet. Extra badpersonal ska bedöma säkerhet och skärmanvändning och sedan ska kommunen ta beslut om hur det blir med förbud framöver.

– Förbud är ju tråkigt, så därför vill vi hålla öppet hur vi gör, men debatten som följde efter att vi införde skärmförbud i gamla badhuset var bra, säger Patrik Samuelsson som är avdelningschef för baden i Umeå kommun.

Förbudet kan återinföras

Bakgrunden till förbudet var att föräldrar satt förskjunkna i mobiler och paddor, istället för att ha uppsikt över sina barn i badet. Och förbudet kan alltså återinföras.

– Min bedömning är att det inte behövs skärmförbud vid motionsavdelning, men däremot eventuellt vid upplevelsedelen och Plupp-bassängen, säger Patrik Samuelsson.

När nya Navet var färdigt övervägde man att flytta med skärmförbudet, men beslutade att inte göra det.

– Vi bestämde oss istället för att ha extra personal som ska bedöma om skärmförbud behövs, säger Patrik Samuelsson.

Skärmförbudet skapade debatt

Efter att förbudet infördes förra hösten på badhuset i Umeå följde mycket debatt och enligt Patrik Samuelsson också bra diskussioner.

– Vi har pratat med många kunder och det vi var angelägna om att få fram var att man som förälder badbevakar sitt barn. Det har de flesta förstått nu, säger Patrik Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.