Hör vad som lockar med att åka till ”söte bror” för att handla.

Inget verkar stoppa sötsugna norrmän från att shoppa i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De norska myndigheterna vill sänka skatten på choklad och godis för att de varorna ska bli billigare. Men trots det så är det billigare att handla nästan alla matvaror i Sverige och norrmännen fortsätter att åka över gränsen för att shoppa. Och det mesta handlar om socker.

Det spelar ingen roll vilka varor man pratar om. Kött, godis, dricka, choklad eller snus, det mesta är mellan 50 och 70 procent billigare i Sverige jämfört med i Norge.

– Vi har hela pallar med socker och det är så vi säljer det också. Sen köper vi in hela långtradare fyllda med läsk och vi får sälja allt, säger Ludvig Öberg som äger butiken Gränslöst i Umfors väster om Hemavan.

Även om den norska regeringen sänker skatten på choklad och godis så lönar det sig för norrmännen att åka till Sverige och handla.

– Att åka över gränsen är väldigt lönsamt. Jag köper energidryck, potatischips och godis, säger Stig-Morten Pederson som bor i Mo i Rana.

Mikael Aglen har fyllt sin vagn med dricka och snus.

– Snuset kommer att bli ännu dyrare i Norge och det är nästan dubbelt så dyrt i Norge jämfört med i Sverige så jag fortsätter att åka till vårt grannland för att handla, säger Mikael Aglen.

Och ägaren av butiken i Umfors, Ludvik Öberg, han ser inget slut på den norska köpruschen.

– Allt det här är bra för oss som driver gränshandel  och för all handel i Sverige. Norrmännen kallar oss för sötebror . De åker till nabolandet och handlar socker, godis och dricka av sötebror, säger Ludvig Överg och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.