Inlandskommuner i Norrland vill ha fler distansutbildningar Foto: SVT

Inlandskommuner kräver mer av universiteten

Publicerad

Flera inlandskommuner i Norrland kräver nu mer av universiteten för att ge även de som bor i glesbygd möjlighet till eftergymnasial utbildning.

Nu vill Akademi norr och Lapplands kommunförbund att bland annat Umeå universitet ska erbjuda fler distansutbildningar, för att människor som bor i norrländsk glesbygd ska få chans till högre utbildning.  

– Det handlar om att hitta en struktur som passar den här delen av landet också. Vi representerar en tredjedel av landet yta, säger Brita Flinkfeldt (S), ordförande i Akademi Norr och kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.

Vill ha hårdare press

Sammanlagt 17 kommuner står bakom kravet, bland annat Åsele, Vilhelmina, Malå, Dorotea och Sorsele. De har träffat Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och framfört sina krav. Bland annat vill man att regeringen sätter hårdare press på universiteten att erbjuda distansutbildningar. 

– Vi tycker att regeringen måste vara tuffare mot universiteten, men där blev hon oss svaret skyldig, säger Flinkfeldt.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.