Annika Andersson (C), Mikael Lindfors (S) och Lennart Gustavsson (V) är alla oroliga att regeringskrisen ska påverka arbetet i kommunerna. Foto: SVT

Inlandspolitiker i Västerbotten om misstroendeomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen röstade en majoritet i riksdagen för att fälla statsminister Stefan Löfven i en misstroendeomröstning.

Bland flera kommunpolitiker i Västerbottens inland finns nu en oro att regeringskrisen ska påverka arbetet i kommunerna.

Annika Andersson (C) som är kommunalråd i Vilhelmina är oroad över utfallet i misstroendeomröstningen.

– Det är tråkigt på många sätt. Stöd och liknande som kommer med höstbudgeten är väldigt viktigt för planerandet i vår kommun, nu känns det ovisst, säger Annika Andersson.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö, är inne på samma spår.

– Regeringen har skött det fantastiskt bra under pandemin, jag som kommunföreträdare har fått mycket hjälp från staten. Jag fasar för vad som kommer hända nu.

Bakgrunden till regeringskrisen är att Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar inte längre har förtroende för Stefan Löfven då regeringen inte velat gå med på Vänsterpartiets krav att stoppa utredningsförslaget om fri hyressättning på nyproducerade hyresrätter.

Förvånad över utfallet

Nooshi Dadgostars partikollega Lennart Gustavsson (V), kommunalråd i Malå, blev förvånad över utfallet i omröstningen.

– Jag trodde man skulle lösa det här, men Vänsterpartiet måste fullfölja det man lovade när januariavtalet ingicks. Min förhoppning är att Stefan Löfven återkommer som statminister och ger Vänsterpartiet större politiskt inflytande.

För kommunpolitiken tror han regeringskrisen kommer vara negativ.

– Vi är beroende av stabilitet och förutsägbarhet.

”Beroende av stabilitet”

Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm, vågar inte spekulera i om dagens omröstning kommer innebära nya möjligheter för Ulf Kristersson att bli statsminister.

– I dagsläget vet vi ju inte vad som kommer ut av det här, vem som kommer sitta i en framtida regering.

– Som politiker i Sveriges minsta kommun är man beroende av stabilitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet